Enerin

Finanszírozás

Korszerűsítési konstrukció

ESCO (Energy Saving Cooperation)- finanszírozásnak nevezzük azt a konstrukciót, amelynek keretén belül a kivitelező cég előfinanszírozza a teljes beruházást, s költségei a korszerűsítés következtében az önkormányzatoknál keletkező energiadíj-megtakarításból – általában tíz-tizenkét év alatt – térülnek meg, melyet az önkormányzatok bérleti díj formájában fizetnek a kivitelező társaságnak.

A megtakarítás három tényezőből tevődik össze:

 • a felvett teljesítmény csökkenésből származó villamos-energia költségcsökkenés (változatlan villamos-energia árak mellett)
 • a felvett teljesítmény csökkenéséből származó rendszerhasználati díj csökkenés
 • az új üzemeltetési konstrukció által létrejött karbantartási díjcsökkenés

A bérleti díjat a fenti három tétel költségcsökkenésének összege adja.

Cégünk az alábbiakra vállalkozik:

 • Megvalósíthatósági tanulmány, audit
 • Projekt kidolgozása, előkészítése
 • Finanszírozás
 • Megvalósítás, kivitelezés (cégünk szerződik a lámpatest gyártóval, kivitelezővel, tervezővel, műszaki ellenőrrel)
 • Üzemeltetés
 • Megtakarítás szavatolása

A bérleti szerződés futamideje alatt a korszerűsítéssel érintett eszközök cégünk tulajdonában vannak, majd a futamidő lejárata után az önkormányzat az általa meghatározott összegért megveheti azokat.

A korszerűsítési koncepció csak az aktív elemeken történő energiahatékonyság növelését foglalja magába. A jogszabályi háttér tartalmazza az aktív elemekre vonatkozó lehatárolást, melyet korszerűsítés határainál alkalmazunk:

Aktív elemek: lámpatest és tartozékai, (védőbúra, tükör, gyújtó, előtét, fázisjavító kondenzátor, túláramvédelmi készülék, fényforrás, lámpatestbe épített alkonykapcsoló), bekötővezeték és szorítók, csatlakozó szerelvénylap.

Passzív elemek: a kizárólag a közvilágítás céljait szolgáló tartószerkezetek (oszlop, oszlopkar, falikar, útátfeszítés), a kizárólag a közvilágítás villamos energia ellátását szolgáló vezetékrendszer (pl.: közvilágítási kábel, közvilágítási kapcsolószál, valamint az ahhoz tartozó tápponti kapcsoló- és védelmi berendezés), a közvilágítás villamos energia felhasználását, illetőleg üzemidejét mérő berendezés, a közvilágítás ki- és bekapcsolását vezérlő rendszer (készülék, átviteli út, berendezés stb.).

Üzemeltetés a gyakorlatban

Társaságunk az eddigi piaci gyakorlattal szakítva egy teljesen új, eddig ismeretlen és az Önkormányzatok számára rendkívül költséghatékony lehetőséget kínál a közvilágítási rendszerek üzemeltetése tekintetében. Az új konstrukció keretein belül az önkormányzat a lámpatestek után egy jelképes rendelkezésre állási díjat fizet. A rendelkezési díj tartalmazza:

 • éjjel-nappal hívható ügyfélszolgálatot
 • kapcsolattartást az áramszolgáltatóval
 • az önkormányzat energiaszámláinak ellenőrzését és a szükség szerinti reklamációk kezelését
 • felelősségbiztosítás

Ezen felül minden hiba elhárításakor eseti díj fizetendő. Az önkormányzatnak lehetősége van az üzemeltetési számlák koordinálására. Amennyiben Önkormányzat úgy kívánja, csak a bejelentett hibákat javítjuk ki, és a hónap végén tételes elszámolást küldünk a bejelentett, és igény szerint a talált hibákról és azok elhárításáról.

Cégünk az áramszolgáltatókkal (EON, Elmű-ÉMÁSZ) megállapodást kötött, melyben pontosan meghatározásra került, hogy kinek mi a feladata, cégünk kizárólag az aktív elemek karbantartását végzi. A megállapodás értelmében a területileg érintett áramszolgáltatók a legkedvezőbb piaci feltételekkel biztosítják a villamos energiát a projekt futamideje alatt az önkormányzatoknak.

A projekt során alkalmazott LED lámpatestek kiválasztása egy összetett eljárás során valósult meg. A lámpatestekre vonatkozó garancia, üzemeltethetőség és szerelhetőség aműszaki kritérium legjelentősebb része.
A társaságunk által szerződött lámpatest ill. alkatrész gyártók garanciát biztosítanak az általuk értékesített termékre. A garancia mértéke 5-10 évig terjed. A garancia társaságunk üzemeltetési ajánlatával kombinálva gyakorlatilag azt jelenti, hogy elkövetkező években az önkormányzatnak minimális meghibásodással, így minimális eseti díjjal kell számolnia.